Pakket 2 – Margo

Duur pakket

  • Gastles Margo  – 50 Minuten
  • Film Fataal 95 minuten

Inhoud Q&A en verhaal gastspreker Margo

In 2011 stak Margo’s 16-jarige zoon iemand neer: ‘Mijn wereld verging. In mijn bangste dromen had ik niet kunnen vermoeden dat míjn kind zoiets zou doen; een poging tot doodslag.’ Sinds een paar jaar geeft Margo op scholen gastlessen over zinloos geweld om zo de moeder van een dader een gezicht geven. ‘Het is makkelijk om op basis van een krantenartikel een oordeel te vellen. Maar wat is het verhaal erachter? Hoe voelt de moeder van het slachtoffer zich? Hoe is het voor het zusje van de dader om weer naar school te moeten? Wat zijn de gevolgen van zo’n daad voor beide partijen? Welke straf is rechtvaardig en waarom?’, somt Margo op. In haar verhaal belicht zij alle aspecten van het delict zonder direct te vertellen wie zij is. Zij gebruikt daarbij het krantenartikel dat in 2011 werd gepubliceerd als uitgangspunt. Margo stelt de scholieren vragen, zodat zij zich bewust verplaatsen in het slachtoffer, de dader en de andere betrokkenen. In de loop van het verhaal geeft zij wat meer informatie over de aanleiding en de gevolgen en uiteindelijk vertelt Margo ook wie zij is: ‘Dat maakt heel wat los bij de scholieren. Als ze mij na de les vertellen dat ze voortaan eerst nadenken over het hoe en waarom voordat ze oordelen, dan is mijn doel bereikt.’

Klik hier voor de inhoud van de lesmodule (opent popup)

Doelgroep – 15+

Ons lesprogramma is beschikbaar voor zowel het VO, PO, MBO- en het hbo-onderwijs. De verschillende pakketten uit ons aanbod worden per school individueel afgestemd op het niveau, leerjaar en het aantal leerlingen. Het begeleidingsteam van de campagne is ertoe opgeleid om leerlingen van de verschillende niveaus te begeleiden en ondersteunen.

LOGLINE FILM

Milan (Jeffrey Hamilton) heeft alles. Een verloofde (Priscilla Knetemann) die hem overal in steunt, een schoonfamilie die op alle vlakken wil helpen en een eigen club die draait als een tierelier. Tot hij door drie jongens in elkaar wordt geslagen en het leven waar hij zo hard voor heeft gewerkt in duizend stukjes lijkt te vallen.

VESTIGINGEN PATHÉ BIOSCOPEN

Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Breda, Delft, Ede, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Helmond, Hengelo, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Zaandam en Zwolle. Geen bioscoop in de buurt? Doormiddel van Pathe Thuis kan onze campagne eenvoudig bij jou op school plaatsvinden!

LESMODULE

In samenwerking met de Landelijke Stichting tegen Zinloos Geweld van Moed en het Lieveheersbeestje ontwikkelden we op basis van de film de lesmodule. Docenten gebruiken de lesmodule om het onderwerp na het zien van de indrukwekkende film met hun leerlingen te behandelen. Onze lesmodule bestaat uit 4 verschillende thema’s binnen zinloos geweld die goed aansluiten op de film Fataal. Deze modules zijn los goed individueel te gebruiken dus een klas kan, wanneer dat gewenst is, zich ook enkel werpen op bepaalde thema’s.

DE MODULE BESTAAT UIT DE VOLGENDE 4 LESSEN:

  1. Na- gesprek en het bespreken van de film fataal.
  2. Zinloos geweld en onder invloed zijn van verdovende middelen.
  3. Inzicht in de mentale en fysieke gevolgen van zinloos geweld.
  4. Gevolgen voor dader en omgeving.

Extra les “debat over zinloos geweld” los bestelbaar

STANDAARD PROGRAMMA

Binnen de mogelijkheden hanteren we standaard de onderstaande programma’s:

OCHTEND-VOORSTELLING

08:15 productie JSB aanwezig
08:50 docenten aanwezig
08:55 aanvang leerlingen
09:05 start Q&A gastsprekers
10:00 einde Q&A gastsprekers
10:00 – 10:10 korte pauze
10:15 start film
11:45 einde film
12:00 einde afbouw

MIDDAG-VOORSTELLING

12:15 productie JSB aanwezig
12:50 docenten aanwezig
12:55 aanvang leerlingen
13:05 start Q&A gastsprekers
14:00 einde Q&A
14:00 – 14:10 korte pauze
14:15 start film
15:45 einde film
16:00 einde afbouw

De programma’s zijn eventueel af te stemmen op de lesuren en de wensen van de school.

CONTACT

Boekingen & Informatie
T +023-5316222
E info@zinvol-gesprek.nl

JSB Productions B.V.  – Productie & Pers
E Booking@jsb-productions.nl
Website jsbproductions.nl

Inhoud Lesmodule – Zinvol Gesprek

Het is belangrijk om tieners te leren over de wereld om hen heen. We willen dat ze zich ontwikkelen tot zelfstandig denkende volwassenen die met een open blik naar de wereld kijken. We streven naar mensen die zich bewust zijn van hun eigen standpunten, gevoelens en meningen, maar die zich ook kunnen inleven in anderen, met interesse luisteren naar anderen en van anderen willen leren. Al deze vaardigheden ontstaan niet vanzelf. Je kunt deze vaardigheden trainen. Dat kan bijvoorbeeld door met elkaar na te denken en te praten over maatschappelijke onderwerpen. En daarnaar te kijken vanuit verschillende perspectieven. Dit lesprogramma rondom het onderwerp ‘zinloos geweld’ draagt hier aan bij door het starten van een open gesprek waarbij iedere bijdrage waardevol is.

Lesdoelen

• De leerlingen reflecteren op hun eigen gevoel rondom het thema ‘zinloos geweld’ in verschillende werkvormen.
• De leerlingen worden zich bewust van de impact van zinloos geweld op slachtoffers, daders en hun omgeving.
• De leerlingen bekijken het onderwerp vanuit verschillende perspectieven.
• De leerlingen delen hun eigen gedachten en gevoelens over het onderwerp in tekst en/of beeld.
• De leerlingen kijken en luisteren naar de verhalen, gedachten en gevoelens van anderen.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× Chat met ons voor al je vragen!